20 februari – TjejHack-mingel i Karlshamn

Är du en förälder eller lärare som funderar över hur du kan uppmuntra flera ungdomar att intressera sig för teknik? Eller kanske du redan jobbar med teknik och vill veta hur du kan dela med dig av din kunskap?

Kom till vår info om spelprogrammering, prova själv och mingla med volontärer från Tjejhack!

Barn/unga som följer med kan antingen lyssna eller kolla på film! Vi bjuder på popcorn!

TID: lördagen den 20.2. klockan 16:30-18:30.
PLATS: NetPort Science Park, Biblioteksgatan 4, 374 35 Karlshamn

Träffen är gratis. Säkra din plats – anmäl dig redan idag!
>> Till anmälningsformuläret

20 februari – prova på spelprogrammering i Karlshamn

Kom och prova på spelprogrammering med TjejHack och Internetstiftelsen i Sverige. Du får lära dig göra ett dataspel från början till slut, och träffa andra som är nyfikna på att skapa spel. Man kan också träffa människor som jobbar som spelutvecklare!

Programmet är speciellt riktat till spelintresserade tjejer i åldersgruppen 8-16 år.

TID: lördagen den 20.2. klockan 13:00-16:00.
PLATS: NetPort Science Park, Biblioteksgatan 4, 374 35 Karlshamn

Inträde är gratis. Anmäl dig till träffen här: Anmälningsformulär

DICE + TjejHack

Tjejhack_dice_banner_web

TjejHack är väldigt glada över att kunna erbjuda tjejer* i alla åldrar en fantastisk chans att komma igång med spelskapande på Global Game Jam 2016, den 29-31 Januari.

I år samarbetar nämligen TjejHack med spelföretaget DICE för att erbjuda fri entré till alla tjejer och kvinnor oavsett ålder som vill delta i Global Game Jam StockholmTekniska museet.

Har du ett brinnande spelintresse och vill börja göra egna spel? På Global Game Jam får du uppleva hela processen – från idé till färdigt spel – på bara 48 timmar! Att delta i jammet kräver inga förkunskaper i spelutveckling eller programmering. TjejHacks handledare hjälper alla deltagare att komma igång med tekniken och finns på plats hela helgen för att ge alla precis det stöd de behöver för att få sina spel färdiga. Vi lovar – det är lättare än det låter!

Räkna med att det blir en intensiv helg som samtidigt är väldigt social och kul. Kom och skapa ett eget spel – det kan vara massivt, pyttelitet, seriöst eller alldeles knasigt, men framför allt är det eget. Och det är störtcoolt.

Läs mera om jammet här.

TjejHack på Global Game Jam

Är du en tjej som gillar att göra spel? Kom och delta i världens största spelskapande event med TjejHack! Tillsammans tillbringar vi en hel helg (den 29-31 januari) på Tekniska museet. Det blir tre dagar fyllda med spel och kreativt skapande!

Var: Tekniska museet, Museivägen 7
När: Fredagen den 29 januari till söndagen den 31 januari
Program: Se Global Game Jam Stockholm programmet här

Vem: Tjejer i alla åldrar som gillar att göra spel

Pris: 0 SEK (DICE bjuder på inträdesavgiften, frukost lö & sön och snacks ingår)

Du behöver inte ha tidigare programmeringserfarenhet för att delta i spelskapandet. Som deltagare på TjejHack-jammet får du den hjälp du behöver för att kunna göra ett spel alldeles själv från början till slut. TjejHacks handledare kan hjälpa dig komma igång med nybörjarvänliga spelmotorer så som Scratch, Twine eller GameMaker) och vi stöttar dig hela vägen så att ditt spel blir färdigt under helgen.

Unga deltagare
Jammet har ingen åldersgräns, men speciella regler gäller för deltagare under 15 år. Minderåriga måste anmälas av en förmyndare. Är du yngre än 15 år vill vi också att du har en bekant vuxen (18+) som ansvarar för dig under den tiden då museet är stängt. Tjejer under 10 år deltar i hela programmet tillsammans med en vuxen. Vid stängningsdags kl. 17:00 ska deltagare under 15 år antingen lämna jam-siten för natten (i sällskap av en bekant vuxen), eller övernatta i museet tillsammans med den vuxna person som anges vid anmälan. De som lämnar jam-siten är välkomna tillbaka följande dag kl. 10:00 då museet öppnar igen.

Om en grupp unga tjejer vill delta tillsammans kan föräldrarna tillsammans komma överens om en person som ansvarar för flera barn (max 4 barn / vuxen).

>> Här kan du anmäla dig till TjejHack-jam på Global Game Jam Stockholm 2016. Anmälan gäller för hela helgen.

Arrangör
Jammet  arrangeras av TjejHack-föreningen i samarbete med Game Jam Stockholm och med stöd från DICE. Projektgruppen bakom initiativet är kvinnor från spelindustrin som själva gillar att delta i speljam och hackathons och vill hjälpa flera tjejer att hitta till dessa aktiviteter.

Vad är Global Game Jam?
Global Game Jam är ett globalt koordinerad spelskaparfestival. Under en intensiv helg samlas spelintresserade människor världen runt  för att tillsammans skapa tusentals nya spel. Alla spel knyts samman av ett gemensamt tema som hålls hemligt tills eventet startar. Också tidsramen är gemensam: spelena ska bli färdiga på bara 48 timmar!

Vad gör man på ett speljam?
Ett game jam handlar om spelskapande i miniformat. Under ett speljam arbetar deltagarna för att förverkliga ett spel från idé till färdig prototyp, och allt under bara en helg. När du kommer till jam-siten får du först en kort inledning till spelskapande och de olika verktygen som du kan använda dig av i ditt arbete. Klockan 17:00 avslöjar vi årets hemliga tema. Efter det kan spelskapandet börja – men först gäller det att hitta på en bra spelide! Ska det vara ett alldeles knasigt bilspel, en magisk duell eller en riktig rysare – det väljer du själv.

Under jam är det vanligt att deltagarna jobbar i smågrupper om 2-5 personer med olika talanger och bakgrunder.  På TjejHack jam får du dessutom hjälp av handledare som hjälper dig fullfölja dina ideer.

Global Game Jam räcker hela helgen, så det är klart att vi måste sova emellanåt! Om du vill får du gärna övernatta på museet (deltagare under 15 år ska ha sällskap av en vuxen), men sover du hellre i egen säng så kan åka hem till natten. På morgonen samlas vi till en gemensam frukost och så fortsätter arbetet med spelen.

Efter en lång helg är det skönt att koppla av lite grann och få testa alla de färdiga spelen. Klockan 15:00 på söndagen är spelskapandet slut och då avslutar vi jammet jammet med en stor visning av de färdiga spelen.  Spelvisningen får gärna både släkt och vänner ta del av!

Kontakt
Har du funderingar innan du anmäler ditt barn, eller är det något du undrar över inför jammet? Då får du gärna kontakta oss, antingen på epost: hej@tjejhack.se eller telefon +46 76 845 3837 (Inger Ekman). Ring gärna kvällstid mellan 17-21.

Dags att fixa årets bästa julkalender!

Kom och pyssla en interaktiv julkalender med TjejHack!

Måndagen den 30.11. arrangerar föreningen TjejHack en workshop för dig som vill testa på enkel programmering.

Tid: Måndagen den 30.11. klockan 17:00-19:00
Plats: Segeltorps bibliotek, Häradsvägen 252
Ingen avgift.

Kom och mingla med volontärer från Tjejhack och passa på att skapa en egen interaktiv julkalender.

Programmet passar dig som aldrig har programmerat tidigare, eller dig som är intresserad av att programmera med barn och ungdomar du känner – i din familj, med en skolklass eller annan barngrupp.  Vi använder gratisprogrammet Scratch (scratch.mit.edu), och gör ett litet projekt online som du sedan enkelt kan dela med vem du vill. Programmet kräver ingen installering och du kan använda din egen dator, eller låna dator på biblioteket.

Anmäl dig till träffen genom att fylla i följande formulär. Vi stänger anmälan efter att träffen är full, det är först till kvarn som gäller.

* = obligatorisk uppgift

Inspirationsföreläsning: programmera spel med barn

Är du en förälder eller lärare som funderar över hur du kan uppmuntra flera ungdomar att intressera sig för teknik? Måndagen den 30.11. kl. 17.00-19.00 arrangerar föreningen TjejHack en publikföreläsning + workshop  om programmering med barn.

Kom och mingla med volontärer från Tjejhack, hör om vår verksamhet och vårt arbete för att få flera tjejer bekanta med programmering. Vi berättar hur du själv kan göra för att komma igång och testa att programmera med barn och ungdomar du känner – i din familj, med en skolklass eller annan barngrupp. Du får också information om hur du kan bli delaktig i TjejHack-nätverket och hur man gör för att starta en egen TjejHack klubb. Är du pepp på något nytt – då är den här träffen för dig!

Anmäl dig till träffen genom att fylla i följande formulär. Vi stänger anmälan efter att träffen är full, det är först till kvarn som gäller:

* = obligatorisk uppgift

Skapa spel i Linköping

Idag har tre volontärer åkt till Datamuseet IT-ceum i Linköping och haft både spelklubb med duktiga och intresserade tjejer samt en vuxenträff där det introducerade TjejHack. Vi provade även på makey-makey och de nyfikna föräldrar fick prova-på eller hjälpa till att skapa spel med sina barn. Dagens tema var såklart “Halloween” och det skapades läskiga pumpor, dödskallar, spöken och fladdermus en-masse. Här kommer lite intryck från dagens turné tillfället:

 

Prova på spelprogrammering

Gillar du dataspel? Vill du lära dig att göra spel själv?

Under hösten 2015 arrangerar TjejHack Segeltorp en serie öppna prova på -tillfällen för undomar i området. Under träffarna får du lära dig grunderna i programmering och testa göra ett eget dataspel från början till slut.

Programmet är speciellt riktat till spelintresserade ungdomar i åldern 8-16 år. Är du under 10 år gammal skall du ha sällskap av en förälder eller ett äldre syskon.

Lista över datum och tider:

  • Tisdagen 1.9. kl. 15:00-17:00    [Anmäl dig här}
  • Tisdagen 6.10. kl. 15:00-17:00 Anmälan öppnar den 15.9.
  • Tisdagen 3.11. kl. 15:00-17:00 Anmälan öppnar den 13.10
  • Tisdagen 1.12. kl. 15:00-17:00 Anmälan öppnar den 10.11.

TjejHack Maker

Nu kan du skapa din egen hackertjej med Scratch-appen TjejHack Maker! Välj bland olika hårstilar, kläder, skor och färgsättning, m.m. Perfekt läge att uppdatera din avatar till Facebook, Twitter eller WhatsApp!

Testa spel från Pyjama JAM!

I Maj 2015 arrangerade TjejHack ett speljam med övernattning för ett gäng alldeles fantastiska tjejer! Under jammet skapade tjejerna en hel drös med fina spel: sex unika spel utifrån deltagarnas egen design, plus otaliga variationer av “ostspelet” från programmeringsworkshopen. Nu är vi stolta över att få visa upp de fina spelen. Stretcha fingrarna, för nu bär det av!

OVERLORD: https://scratch.mit.edu/projects/embed/62598668/
BLI INTE UPPTÄCKT: https://scratch.mit.edu/projects/embed/62621316/
THE DIFFERENT CAT: https://scratch.mit.edu/projects/embed/62548726/
INTE BLI UPPTÄCKT: https://scratch.mit.edu/projects/embed/62551684/
PETLEKEN: https://scratch.mit.edu/projects/embed/62551612/
POSIDRONE: https://scratch.mit.edu/projects/embed/62632824/
SHIELD THE SALAD: https://scratch.mit.edu/projects/embed/62495068/
PROTECT THE DINO: https://scratch.mit.edu/projects/embed/62510538/
SAVE THE CHEESE: https://scratch.mit.edu/projects/embed/62494940/
SAVE THE POOR MICE: https://scratch.mit.edu/projects/embed/62628146/

Tjejer som skapar spel